Vakantie 2008, Kreta

Op vrijdag 20 juni vertrokken we met de auto richting Eindhoven Airport. Om 16:50uur vertrok het vliegtuig richting Kreta. Om 21:00uur ( Kreta loopt 1 uur op NL voor ) kwamen we aan. Na een uurtje vertrok ook eindelijk een volle bus richting Rethymnon, waar we om 24:00uur aankwamen. Daar kwam ook het eerste probleem om de hoek kijken, iemand had een van onze koffers voor de zijne aangezien, en deze meegenomen.

Op zaterdagmorgen zijn we na een lekker ontbijtje contact gaan opnemen met Neckermann in Rethymnon om aan te geven dat we een vreemd koffer hebben. Rond 13:00uur kregen we eindelijk ons eigen koffer terug ( waar alle toiletspullen en slippers ed inzaten ). Nu konden we eindelijk van onze vakantie gaan genieten.
Lekker op het terras bij Petradi

Het appartementenhotel waar we verblijven ziet er netjes uit, is niet zo heel erg groot. Er verblijven heel veel Nederlanders, waardoor je snel contact hebt. De kamer is eenvoudig met een ontzettend kleine douche. Aan de achterkant hebben we de drukke weg, maar aan de voorkant met balkon uitzicht op de zee en het zwembad.

Zaterdag en Zondag hebben we het lekker rustig aan gedaan, beetje lezen, beetje zonnen, zwemmen en uiteraard heel lekker gegeten.

Op maandag hebben we de eerste excursie, 'Het Echte Kreta'. We werden s' morgens met een bus opgehaald waarna we als eerste naar het Arkadi klooster gingen. Dit klooster is een holocaust monument voor de kretenzers. Ten tijde van de turkse overheersing zijn hier bij een gevecht 1000 doden gevallen bij een explosie in de kruitkamer.
Mooie omgeving tijdens de excursie

Na het klooster reden we door de bergen in (het Idi gebergte). Hier brachten we een bezoek aan een van de laatste pottenbakkers van Kreta. Hierna volgde een bezoek aan een textielweverij, waar nog met een meer dan 100 jaar oud weefgetouw doeken en tafelkleedjes etc. geweven worden.
Pottenbakker aan het werk

Onze tocht gaat verder naar het hoogst gelegen dorp van Kreta op meer dan 900m boven zeeniveau. Hier kunnen we in een van de vele tavernes lunchen. Dit was de enige keer totnutoe dat het eten tegenviel. Na dit dorp reden we richting een van de eerste grotten die bezichtigd kunnen worden. Kreta heeft meer dan 3000 grotten (Griekenland heeft er bijna 7000, dus Kreta heeft bijna de helft). In de grot was het lekker fris ( zo'n 17 °C ), en de verschillende zalen waren mooi uitgelicht. Toen we buiten kwamen stond er een klein mannetje met een warme hamer ons op te wachten. Boh, wat was het warm.. Hierna gingen we terug op weg naar Rethymnon.

Op dinsdag stond de tweede excursie op de planning, de befaamde wandeltocht door de 'Samaria-kloof'. Om 6uur s'morgens worden we door de bus opgehaald, en om 8:30uur kunnen we aan de wandeling beginnen. In de bus zat toevallig een collega van Nicole (in de stoelen voor ons) waarmee we die dag samen hebben doorgebracht.

Samaria Kloof

De tocht was zwaar maar wel ontzettend mooi. In de eerste 4 km overbrug je een hoogteverschil van 900m, en dat voel je (de dag erna). In de 14km daarna ga je al stijgend en dalend, lopend door de rivierbedding de laatste 300m omlaag naar zeeniveau.
Samaria Kloof

Om de km was er een bron waar je vers water kon tappen, zodat je voldoende vocht binnen kon krijgen. We hebben de nodige liters water gedronken, en het smaakte goed. Aan het eind van de tocht ( 18km afgelegd in 6:15uur ) kom je aan in het dorpje aan de zee. Van hieruit vertrekt de boot naar een ander dorp een uurtje varen. Vandaaruit gaan we met de bus door de witte bergen terug naar Rethymnon. Het was een mooie enerverende dag, die we met een lekker avondeten hebben afgesloten.
Samaria Kloof
Vandaag ( woensdag ) en morgen hebben we een rustdag. Moet ook wel, want lopen zit er niet in ( veel spierpijn ). Dus we hangen lekker aan de bar, in het zwembad of lezen een boekje.
Lekker eten bij een plaatselijk restaurant

Op vrijdag hebben we onze laatste excursie die we geboekt hadden, 'schilderachtige impressie's', ook wel de foto-safari genoemd. Met een groep van ruim 50 toeristen waaronder veel duitsers, gingen we op weg. We brengen een bezoek aan o.a. de bronnen die Rethymnon van drinkwater voorzien, een klooster waar de dames schouders en knieen moeten bedekken, een tweetal kloven en kunnen we pootje baden in de Libische Zee. Tijdens deze tocht is er voldoende gelegenheid om foto's te maken.
S'avonds gingen we naar Rethymnon om daar te gaan eten en shoppen.

Lekker vers bronwater

Mooie kloof onderweg
Op zaterdagmorgen kregen we een gratis lesje scuba diving in het zwembad. Dat was wel leuk, helaas gaat een hele dag duiken onder begeleiding voor ons nu niet. Volgende keer beter. Voor de rest hangen we lekker aan het zwembad, heeft sjoerd moeite met een luchtbed ( staat op foto ) en zijn we s'avonds wederom in Rethymnon gaan eten en shoppen.
Les Scuba Diving
Zondag = rustdag. Begonnen met het inpakken van de koffers zodat we maandagmorgen fit uit de veren kunnen.
Laatste dag in het Hotel

Op maandagmorgen om 6:25uur werden we keurig op tijd door de bus opgehaald en naar Heraklion gebracht. Na het inchecken en de paspoortcontrole konden we rond 10uur aan boord van het vliegtuig. Rond 10:30uur vertrok het toestel richting Nederland. Om 13:10uur kwamen we op Rotterdam Airport aan, na een korte stop om te tanken en nieuwe vakantieganger die naar Kreta gingen aan boord te laten gingen we naar Eindhoven Airport waar we rond 14:15uur landden.

Zo, we zijn weer thuis.

Vorige Bericht Volgende Bericht